Leerlingenbegeleiding

Mentoraat en leerling-mentoraat

Leerlingen hebben tot en met leerjaar 4 een klassenmentor, een docent van wie de leerlingen ook les krijgen. Deze mentor voert gesprekken met de leerlingen over hoe het op school gaat, is op de hoogte van persoonlijke omstandigheden en is in de meeste gevallen de aangewezen persoon voor contact met de ouders/verzorgers.

Iedere eerste klas heeft ook drie leerling-mentoren, namelijk vierdeklassers die naar deze functie gesolliciteerd hebben en een speciale mentortraining hebben gevolgd.

In leerjaar 1 en 2 verbeteren leerlingen tijdens de mentorlessen onder andere hun studie- en sociale vaardigheden. Vanaf het derde leerjaar is er ook aandacht voor zelfstandig werken en onderzoekend leren.

In leerjaar 5 en 6 kiezen leerlingen een persoonlijk mentor, een docent met wie zij individuele gesprekken hebben over studiemogelijkheden en hoe het op school gaat.

Speciale leerbehoeften

Leerlingen met speciale leerbehoeften kunnen extra hulp krijgen. De zorgcoördinator bekijkt samen met de leerling, de ouders/verzorgers, de mentor en de leerjaarcoördinator wat er precies aan de hand is en hoe de school kan ondersteunen. De voortgang wordt geregeld besproken binnen het zorgteam, dat bestaat uit de zorgcoördinator, de ouder- en kind adviseur, de begeleider passend onderwijs, de counselor en leerlingenbegeleider. Op aanvraag kan de leerjaarcoördinator aansluiten.

In het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) staat uitgebreid beschreven welke zorg de school biedt op zowel cognitief als sociaal-emotioneel vlak. 

Veilig schoolklimaat

We werken actief aan een positieve sfeer waarin iedereen zich welkom veilig en welkom voelt. Onderdeel hiervan zijn het leerlingenstatuut, anti-pestprotocol en socialemediaprotocol. Deze protocollen geven inzicht in wat wij als school onder een veilige leeromgeving verstaan en wat wij doen om dit te bewerkstellingen.

Anti-pestprotocol

Het Cygnus Gymnasium wil haar leerlingen niet alleen toerusten met kennis voor een vervolgopleiding, maar hen ook begeleiden in hun ontwikkeling tot zelfbewuste en verantwoordelijke jongvolwassenen. Een goede sfeer en een veilige leeromgeving zijn daarvoor essentiële randvoorwaarden. We willen een school zijn waar we de verschillen die er zijn accepteren. Waar we met elkaar in gesprek gaan, en blijven, en niemand wordt buitengesloten.  Pesten is onacceptabel en vraagt om een duidelijke en krachtige reactie vanuit de school. Het Cygnus gebruikt hiervoor in principe de No Blame approach. In overleg met de anti-pest coördinator kan er voor een andere aanpak worden gekozen. Lees verder in ons beleidsdocument:

Protocol
Anti-pest Protocol

Begaafden en hoogbegaafden

Op het Cygnus Gymnasium kunnen (hoog)begaafde leerlingen extra uitdaging en begeleiding krijgen. Voor de leerlingen uit leerjaar 2 en 3 hebben we het verrijkingsprogramma Ad Astra, waar leerlingen tijdens twee lessen per week aan een eigen project kunnen werken onder begeleiding van een docent. In hogere leerjaren kunnen leerlingen versneld examens doen, extra vakken volgen of meedoen aan pre-university programma’s of masterclasses bij universiteiten, zoals de UvA, VU, TU Delft of het Amsterdam University College.

"Ad Astra" is een Latijnse uitdrukking die "naar de sterren" betekent. Het is een verkorte versie van de volledige zin "Ad astra per aspera", wat "naar de sterren door moeilijkheden" betekent. Het wordt vaak gebruikt om doorzettingsvermogen en ambitie te symboliseren.

Wenperiode leerjaar één

Tot de herfstvakantie hebben de eersteklassers een wenperiode. In de eerste week van het schooljaar maken de leerlingen tijdens de introductieweek kennis met de docenten, de andere leerlingen, het gebouw en de faciliteiten. In de wenperiode besteden docenten extra aandacht aan studievaardigheden en effectief huiswerk maken. De eerste overhoring wordt samen voorbereid en de leerlingen mogen zelf kiezen of deze overhoring wel of niet meetelt voor het uiteindelijke jaarresultaat.

Tutoraat

Leerlingen vanaf klas 4 (soms ook klas 3) kunnen zich aanmelden als tutor. Zij weten als ervaringsdeskundigen leerlingen die ondersteuning kunnen gebruiken bij een bepaald vak tegen een kleine vergoeding vaak snel in de juiste richting te helpen. 

Leerling participatie

De schoolleiding vindt het van groot belang dat leerlingen meepraten over het reilen en zeilen binnen de school en dat ze betrokken worden bij belangrijke beslissingen. Elke klas heeft daarom twee klassenvertegenwoordigers die als klankbord fungeren. Daarnaast is er de leerlingenraad. Zij adviseren de schoolleiding en organiseren activiteiten. De leerlingenraad bestaat uit gekozen leerlingen. Twee leerlingen uit de leerlingenraad hebben zitting in de MR. 

Begeleider Passend Onderwijs

De begeleider passend onderwijs (bpo-er) richt zich op het leerproces en de ondersteuningsvragen van leerlingen en leraren met als doel schooluitval te voorkomen. De bpo-er is niet in dienst van de school en heeft geheimhoudingsplicht. 

Zorg Advies Team

De school heeft een Zorg Advies Team (ZAT). Daarin bespreken we eens per zes weken leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Soms is er sprake van complexe problematiek. In het ZAT zit naast de zorgcoördinator, die voorzitter is van het overleg, ook  de jeugdarts, de leerplichtambtenaar, de ouder- en kind adviseur en (desgevraagd) conrectoren. Doel van het ZAT is te komen tot een passend hulpaanbod voor de leerling, mogelijk door verwijzing naar een externe zorginstelling. Leerlingen worden pas in het ZAT besproken na toestemming van ouders.

Jeugdarts en jeugdverpleegkundige

Aan de school zijn een jeugdarts en een jeugdverpleegkundige van de GGD verbonden. De jeugdverpleegkundige houdt regelmatig spreekuur op school. Wij werken net als andere (Amsterdamse) scholen met de M@zzl procedure. Bij de overgang van de basisschool gaat een overdrachtsdossier van de leerling mee naar onze school. Dit dossier kan aanleiding zijn om een leerling uit te nodigen voor het spreekuur. Ook verzuim kan leiden tot een uitnodiging op het spreekuur. In de tweede klas vullen alle leerlingen de vragenlijst “Jij en je gezondheid” in. Deze vragenlijst geeft inzicht in de gezondheid en de leefstijl van leerlingen en hoe zij school beleven. Hierbij kan bijvoorbeeld mogelijke faalangst gesignaleerd worden. Naar aanleiding van de uitkomst worden sommige leerlingen (en ouders) uitgenodigd voor een gesprek met de schoolverpleegkundige.

Protocol medisch handelen

Ook het protocol medisch handelen vindt u op de website van ZAAM. Uitgangspunt is dat wij geen medische handelingen verrichten. Daar zijn wij niet toe opgeleid. Ook heeft de school geen medisch specialisten die dagelijks aanwezig zijn. 

Protocol
Protocol Medicijnverstrekking Medisch Handelen

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Als school hebben we aandacht voor de leer- en de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. Als blijkt dat er omstandigheden zijn die belastend of belemmerend zijn voor die ontwikkeling, zal de leerling in het zorgteam van de school besproken worden (na toestemming van de ouders). Als er een vermoeden is dat die belemmeringen zich in de thuissituatie voordoen, zal de school hierover in gesprek gaan met de ouders/verzorgers om samen een oplossing te vinden. In een aantal gevallen kan sprake zijn van kindermishandeling, huiselijk geweld of verwaarlozing.

Scholen zijn verplicht een meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld te hanteren. Deze meldcode werkt vanuit een stappenplan dat wordt gebruikt als er een vermoeden is van mishandeling, huiselijk geweld of verwaarlozing.

Op elke school is een aandachts-functionaris die de toepassing van de meldcode implementeert en coördineert. Het volgen van het stappenplan kan leiden tot het organiseren van de juiste hulp en/of tot een melding bij Veilig Thuis, het Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Ouders/verzorgers worden altijd geïnformeerd over een dergelijke melding.

Wat is passend onderwijs


Informatie
Wat Is Passend Onderwijs