Ouders/verzorgers

Ouderparticipatie

Ouders zijn vertegenwoordigd in de medezeggenschapsraad, de MR. Het Cygnus Gymnasium kent (daarnaast) een actieve ouderraad, die de schoolleiding adviseert en met ouders overlegt over nieuwe ontwikkelingen op school. Onder de titel ‘Cygnus Ontmoet’ organiseert de ouderraad enkele keren per jaar een thema-avond voor ouders over een actueel onderwerp. 

Gemeenschappelijke MR ZAAM

Stichting ZAAM heeft een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) en elke school heeft een eigen medezeggenschapsraad (de MR of de deelraad). 

Statuten
Medezeggenschapsstatuut

De medezeggenschapsraad van het Cygnus

In de MR zitten personeelsleden, ouders en leerlingen. De MR overlegt elke zes weken over algemene schoolzaken. 

Informatievoorziening en overleg

In de schoolse ontwikkeling van onze leerlingen spelen ouders een belangrijke rol. Daarom overleggen we geregeld met ouders over de voortgang van hun kind en de ontwikkelingen op school. Onder meer tijdens de jaarlijkse ouderavond en de terugkerende mentoravonden en tienminutengesprekken.

Ook kunnen ouders de prestaties van hun kind volgen via het onlineprogramma Magister op www.cygnusgymnasium.nl.

Verder vinden er geregeld themabijeenkomsten plaats, waarop ouders praktische tips krijgen voor hoe ze hun kind het beste kunnen ondersteunen tijdens hun tijd op het Cygnus. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld huiswerk maken, motivatie, online gedrag, buitenlandreizen en alcoholgebruik onder jongeren.

ZAAM, waar het Cygnus gymnasium onderdeel van is, hanteert regels met betrekking tot het informeren van gescheiden ouders

Privacy beleid

Een veilige leer- en werkomgeving voor leerlingen vindt iedereen ontzettend belangrijk. De nieuwe privacywetgeving die vanaf 25 mei 2018 van kracht is, draagt hiertoe bij. De Algemene verordening gegevens bescherming (AVG) zorgt voor versterking van ieders privacy rechten. U en uw kind krijgen meer zeggenschap over persoonsgegevens.  De school van uw kind is onderdeel van stichting ZAAM. Graag lichten wij in deze brochure toe hoe ZAAM, en daarmee de school van uw kind, met privacy omgaat:

Informatie
Privacy Voor Iedereen Bij Zaam

Dit document is één van de manieren waarop de scholen van ZAAM aan de informatieplicht voor leerlingen en hun ouders willen voldoen: 

Protocol
Privacyreglement

Vrijwillige ouderbijdrage

Jaarlijkse ontvangen wij een bijdrage (of bedrag) van de overheid om een deel van de kosten binnen ons onderwijs te kunnen dekken (lumpsum). Deze financiering is echter niet voldoende om alle activiteiten te bekostigen die wij vanuit onze visie op onderwijs in de klas en daarbuiten graag willen aanbieden. Daarom vragen we een vrijwillige (additionele) bijdrage aan de ouders.

De hoogte van de ouderbijdrage varieert per leerjaar. In leerjaar 6 is de bijdrage substantieel hoger dan die voor de andere leerjaren vanwege de schoolreis naar Griekenland of Italië.

Ieder jaar worden de kosten opnieuw geraamd en wordt de oudergeleding van de medezeggenschapsraad van de school om instemming gevraagd met de hoogte van het bedrag. Voor ouders met een geringe financiële draagkracht is er een speciale regeling. 

Als een leerling tijdens het schooljaar de school verlaat, wordt na aftrek van administratiekosten, een evenredig deel van de ouderbijdrage gerestitueerd. Bij vertrek vóór of op 20 september bedraagt dit 90%. Bij iedere volgende maand is de restitutie 10% minder.

Verzekeringen

ONGEVALLENVERZEKERING

Alle leerlingen zijn tegen ongevallen verzekerd via de school tijdens en ten hoogste één uur voor en één uur na schooltijd. De uitkeringen van deze verzekering zijn beperkt. Wij adviseren u om ook zelf een ongevallenverzekering af te sluiten. Uw kinderen zijn dan 24 uur per dag verzekerd bij ongevallen.

AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING

Het is raadzaam om een goede AVP-verzekering (Aansprakelijkheid Verzekering Particulieren, voorheen WA-verzekering) af te sluiten. Schade aan kleding of goederen van uw kind komt altijd ten laste van uw eigen verzekering, tenzij er van opzet sprake is. In dat geval kunt u de persoon die de schade heeft veroorzaakt aansprakelijk stellen.

Elke leerling heeft een kluisje, waarin waardevolle goederen opgeborgen kunnen worden. De school is niet aansprakelijk voor vermissing van of schade aan fietsen, kledingstukken en/of andere eigendommen van de leerlingen. 

REISVERZEKERING

Voor het schoolkamp, de werkweken en de excursies buiten Amsterdam heeft de school een reisverzekering.

Bring your own device

Ons concept is “Bring your own device” (BYOD). Dit betekent dat alle leerlingen op school over een laptop moeten beschikken. We leggen dit hieronder uit.

Op onze school wordt door de docenten en onze leerlingen tijdens de lessen veel gebruik gemaakt van onze elektronische leeromgeving (elo), genaamd Moodle. Daar vinden de leerlingen de planningen voor de vakken, het huiswerk, verdiepings- en verrijkingsmateriaal, instructies, extra uitleg et cetera. Daarnaast werken sommige vakken, waaronder Engels, aardrijkskunde, biologie en geschiedenis met digitale methodes. Dat zijn de redenen waarom alle leerlingen op het Cygnus over een laptop moeten beschikken. De bedoeling is dat leerlingen werken vanaf hun eigen laptop, in de meeste gevallen zal dat Windows 10 met Office zijn. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van gratis software die moet worden gedownload. Er hoeft dus in verreweg de meeste gevallen geen software aangeschaft te worden. 

Schoolboeken

Op school hebben we een intern boekenfonds. Dat betekent dat de leerling op school de boeken ophaalt aan het begin van het schooljaar en op school weer inlevert. De schoolboeken zijn gratis. Leerlingen zorgen ervoor dat de boeken, die aan het einde van het schooljaar weer ingeleverd moeten worden, altijd gekaft zijn. Zo blijven de boeken netjes. Als er om medische redenen een extra boekenpakket nodig is, dan kan dit via de zorgafdeling worden geregeld. Is er een wens voor een extra boekenpakket, dan kan dit worden aangevraagd bij het boekenfonds. De kosten verschillen per leerjaar. Raakt de leerling een boek kwijt of is het boek dusdanig beschadigd dat hergebruik niet meer mogelijk is, dan wordt hiervoor een boete in rekening gebracht. Deze boete is de nieuwprijs van het boek. Vragen over het boekenfonds? Mail dan naar boekenfonds@cygnusgymnasium.nl

Hulp voor ouders met weinig geld - gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft goede regelingen om ouders te helpen bij kosten die u moet maken voor het onderwijs van uw kind. Denk aan de kosten voor een laptop, reiskosten of de ouderbijdragen. Ga naar deze website: Alle kinderen kunnen meedoen. Heeft u vragen of behoeft u ondersteuning bij het aanvragen, neem dan contact op met de school. Wij willen u altijd helpen. 

Soms speelt er meer in een gezin en hebben ouders meer hulp nodig. Of komen ouders niet in aanmerking voor de regelingen van Pak je kans. Er zijn 3 organisaties die ouders dan kunnen helpen. 

Stichting Leergeld
Leergeld helpt bij kosten voor school, zoals bijles, leermiddelen, fiets en laptop.
Bel 020 786 3896. Bellen kan van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 13.00 uur.
Of kijk op leergeldamsterdam.nl

Stichting SINA
Bij Stichting SINA gaan ze bij kwetsbare huishoudens op huisbezoek die door tekort aan geld niet de basisvoorzieningen voor hun kinderen kunnen aanschaffen. Denk hierbij aan  bedden, kasten, bureaus, fietsen, laptops en bijles. Zij gaan langs om te kijken of het gezin in aanmerking komt voor een regeling of dat er meer zaken spelen waarbij ze ondersteuning kunnen bieden. Bel 020 244 1972. Bellen kan van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Of kijk op stichtingsina.nl

Jeugdfonds sport en cultuur
Wil een kind iets cultureels doen zoals muziek- of dansles, een zwemdiploma (A, B en C) halen, sporten bij een sportclub die niet op de lijst staat? Of heeft het kind geen Stadspas? Dat kan het Jeugdfonds sport & cultuur Amsterdam helpen.
Aanvragen kan als volgt:
• U kunt een aanvraag indienen via
aanvragen.jeugdfondssportencultuur.nl/amsterdam
• Of iemand van onze school doet de aanvraag via
jeugdfondssportencultuur.nl/fondsen/amsterdam
• Via Stichting SINA

Sponsoring

Onze school is terughoudend in het ontvangen van schenkingen of bijdragen anders dan de ouderbijdrage of op onderwijswetgeving gebaseerde gelden. Het gaat vooral om schenkingen in geld of materiaal die verplichtingen met zich meebrengen, waar- mee leerlingen worden geconfronteerd (sponsoring). In geval van mogelijke sponsoring zal worden voldaan aan wettelijke voorwaarden en wordt het landelijk convenant ‘Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring’ (2009) gevolgd. Dit houdt in dat sponsoring alleen gebeurt als het:

  • verenigbaar is met de pedagogische- en onderwijskundige taak en doelstelling van de betreffende school;
  • in overeenstemming is met de goede smaak en het fatsoen;
  • geen schade berokkent aan de geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid van leerlingen;
  • de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de scholen en de daarbij betrokkenen niet in gevaar brengt;
  • de onderwijsinhoud en/of de continuïteit van het onderwijs niet beïnvloedt;
  • niet in strijd is met het onderwijsaanbod en de kwalitatieve eisen die de school aan het onderwijs stelt.