Ons onderwijs en resultaten

Profiel van de school

Het diploma van het Cygnus Gymnasium geeft toegang tot een breed scala aan universitaire studies. Afgestudeerde leerlingen zijn ruimdenkende, autonome jonge mensen die kunnen reflecteren op hun eigen gedrag, maatschappelijk betrokken zijn, kunnen samenwerken, ambitie tonen en stevig in de maatschappij staan. Op het Cygnus Gymnasium ontwikkelen zij zich tot wereldburgers en wetenschappers.

A. Kwaliteit

Het onderwijsprogramma is zorgvuldig samengesteld door de docenten en sluit goed aan op de actualiteit. Leerlingen verwerven kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om na hun opleiding zelfstandig verder te kunnen. De docenten hebben een coachende rol.

De school heeft een hecht, academisch geschoold docententeam.

B. Breed aanbod

Het Cygnus biedt een brede, klassieke opleiding, met ruime keuzemogelijkheden, vaak met een cultureel accent. We stimuleren leerlingen iets extra’s te doen op allerlei gebieden, zowel binnen als buiten de school. Amsterdam is een centrum van kunst, cultuur, wetenschap en debat. Daar maken wij graag gebruik van.

C. Kennis, vaardigheden én persoonlijke vorming

Een gymnasiast weet en kan veel. Om succesvol te zijn is echter meer nodig. Daarom leren onze leerlingen goed samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. We stimuleren onderzoekend leren en helpen leerlingen om met een kritische houding en een open blik de wereld tegemoet te treden. We bieden leerlingen ruimte en vertrouwen en hebben oog voor hun sociale ontwikkeling.

D. Extra uitdaging

Aan leerlingen die intellectuele meer uitdaging nodig hebben biedt het Cygnus extra mogelijkheden via het verrijkingsprogramma Ad Astra. Leerlingen kijken samen met de mentor of verrijkingscoördinator wat het beste bij hen past.

E. Extra begeleiding

We bieden ondersteuning aan leerlingen die extra oefening of uitleg nodig hebben, zoals leerlingen met dyslexie, dyscalculie of ADHD. Het zorgteam stelt samen met de leerling en ouders een plan op en evalueert geregeld de ontwikkelingen.

F. Burgerschapsvorming

Bij het Cygnus ontwikkelen leerlingen zich tot wereldburgers. In mentoruren gaan ze onder meer in gesprek over hoe je goed met elkaar omgaat en tijdens de lessen levensbeschouwing maken leerlingen kennis met een verscheidenheid aan culturen en religies. Ook leren ze over diversiteit in uitwisselingen met andere scholen, excursies en studiereizen. In de lessen maatschappijleer besteden ze daarnaast veel aandacht aan mogelijke staatsvormen en de samenhang met de wereld om ons heen.

Toelating

Alle leerlingen met een vwo-advies komen voor toelating in aanmerking. De procedure van toelating wordt jaarlijks bepaald door de gezamenlijke schoolbesturen in samenspraak met de gemeente.

Eindexamenresultaten

Het Cygnus Gymnasium behoort tot de beste gymnasia van het land, blijkt uit gegevens van het DUO en de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor informatie over onze resultaten en waardering op de website van Scholen op de Kaart: 

Overzicht van de resultaten

Op de website Scholenopdekaart vindt u gegevens over de doorstroom van onze leerlingen, IDU (in-, door- en uitstroomgegevens) en een overzicht van de examenresultaten van de afgelopen drie schooljaren.  

Wat weten we al wel? Vorig jaar hadden we een slagingspercentage van 93,3%. Het landelijk gemiddelde (vwo) lag op 88,6%. Het gemiddelde centraal-eindexamencijfer was 7,11. 
Dan kunnen we onze school vergelijken met vwo-scholen die net als wij het programma Magister gebruiken. Dan valt op dat de vakken Frans en Engels het best hebben gescoord (percentielscore 100), gevolgd door zes vakken met een score van dik boven de 90.
 

Profielen

In leerjaar drie kiezen de leerlingen een profiel. De keuzemogelijkheden zijn onder voorbehoud. Ook kan het zijn dat het negende verkozen vak niet ingeroosterd kan worden. De vier profielen zijn als volgt opgebouwd:

Cultuur en Maatschappij
(CM)
Economie en Maatschappij (EM)Natuur en Gezondheid (NG)Natuur en Techniek 
(NT)
Profielvak-kenGeschiedenis
Wiskunde A of Wiskunde B of
Wiskunde C
Economie
Geschiedenis
Wiskunde A of
Wiskunde B
Biologie
Scheikunde
Wiskunde A of
Wiskunde B
Natuurkunde
Scheikunde
Wiskunde B
Profiel keuzevak 1 uit:

Aardrijkskunde
Economie 
en 1 uit:
Duits
Frans
Filosofie
Kunst beeldende vormgeving + kunst algemeen of
Kunst muziek + kunst algemeen
1 uit:
Aardrijkskunde
Duits
Frans
1 uit:
Aardrijkskunde
Natuurkunde
Natuur leven en techniek
1 uit: 
Biologie
Natuur leven en techniek
Wiskunde D

Vrij vak (examenvak 8)

  • Aardrijkskunde 
  • Biologie
  • Duits 
  • Economie
  • Frans 
  • Filosofie
  • Geschiedenis 
  • Griekse taal en cultuur
  • Kunst beeldende vormgeving en Kunst algemeen
  • Kunst Muziek en Kunst algemeen
  • Latijnse taal en cultuur
  • Natuurkunde
  • Natuur leven en techniek
  • Scheikunde
  • Wiskunde D

Als het NT-profiel gekozen is met daarbij Natuur leven en Techniek of Wiskunde D als profiel keuzevak, dan mag geen van deze vakken gekozen worden bij het vrije vak

Wiskunde D als vrij vak mag alleen gekozen worden als hierboven eerder is gekozen voor Wiskunde B

Profielwerkstuk (PWS) 

Vanaf het vijfde leerjaar werken de leerlingen aan hun profielwerkstuk, een landelijk verplicht onderdeel van de Tweede Fase, in het kader van ‘ontwikkelen van Academische Competenties’. Het onderwerp en de onderzoeksvragen kiest de leerling zelf. Daarna doen ze op hoog niveau onderzoek en ronden ze het profielwerkstuk af in het zesde jaar met een presentatie. Wij beschouwen dit profielwerkstuk als een ‘meesterproef’; de leerling laat zien dat hij/ zij (bijna) in staat is om de academische wereld te betreden. De beste profielwerkstukken kunnen ingestuurd worden naar de ‘Onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Academie’. Op dit moment organiseren we als pilot een PWS+-project met een reis naar Bosnië en/of soortgelijke reis naar Zweden met als thema duurzaamheid.

De bovenbouw en het PTA

Vanaf het vierde leerjaar krijg je naast overgangstoetsen ook toetsen en/of opdrachten die meetellen voor het schoolexamen. Deze toetsen en opdrachten van elk eindexamenvak vormen gedurende de 3 jaar van de bovenbouw samen het schoolexamencijfer. Het gemiddelde van dit cijfer en het cijfer van het centraal schriftelijk eindexamen wordt het totale eindexamencijfer. Voor sommige vakken doe je geen centraal eindexamen. Het schoolexamencijfer wordt dan je eindcijfer.

Programma van Toetsing en Afsluiting

Bij de start van het (school)examentraject in de vierde klas is vóór 1 oktober digitaal een Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) beschikbaar. Deze geldt voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Hierin vind je per vak en per leerjaar toetsen, praktische opdrachten en handelingsdelen met de bijbehorende weging. Voor veel toetsen of opdrachten krijg je cijfers, soms alleen een onvoldoende, voldoende of goed, bijvoorbeeld bij Lichamelijke Opvoeding (LO). Naast het PTA is er ook een examenreglement beschikbaar. 

Pta 2324 Lj4 Versie 20240109
Pta 2324 Lj5 Versie 20240109
Pta 2324 Lj6 Versie 20240109
Protocol
Examenreglement Cygnus 2023 2024

Examensecretariaat

Tijdens de bovenbouw kun je bij het examensecretariaat terecht voor informatie en voor administratieve zaken die betrekking hebben op het (school)examen. Denk aan ziekmeldingen en herkansingen.

Gegevens van het examensecretariaat:
De heer C. van Bree, examensecretaris
Mevrouw A. Kühler, examensecretariaat
E-mail: Examensecretariaat@cygnusgymnasium.nl

Mentor, decanaat en loopbaanbegeleiding

In leerjaar 1 t/m 4 krijgen de leerlingen een mentor per klas. In klas 5 en 6 werken we met persoonlijke mentoren. De leerling kan deze mentor zelf kiezen. In de onderbouw begeleidt de mentor je met plannen en organiseren en allerlei andere schoolse vaardigheden. In klas 3 begeleidt de mentor de leerling bij de verschillende keuzes die hij/ zij moet maken voor het profiel en vervolgopleiding. Bij de decaan kan de leerling terecht voor informatie of specifieke vragen voor je keuzeproces. Ook kan hij/zij, eventueel samen met de ouder(s) of verzorger(s), terecht bij de decaan voor een gesprek over de keuzes die hij/zij moet maken.

Er zijn twee decanen op het Cygnus gymnasium:

Decaan leerjaar 3 en 4: Mevrouw N. Serova
E-mail: n.serova@cygnusgymnasium.nl

Decaan leerjaar 5 en 6: De heer W. Klein Kranenburg
E-mail: w.klein-kranenburg@cygnusgymnasium.nl

Tijdens de bovenbouw staat de Loopbaanoriëntatie en -begeleiding voornamelijk in het teken van het kiezen van een vervolgopleiding. In de vierde klas zal de leerling in de mentorlessen af en toe een verkennend gesprek hebben over zijn/ haar interesses en eventuele toekomstplannen en uitgenodigd worden om deel te nemen aan enkele voorlichtingsactiviteiten.

In de vijfde en zesde klas moeten de leerlingen echt aan de slag met het oriënteren op en kiezen van een vervolgopleiding. Dit doen ze grotendeels volgens hun eigen planning. De decaan zal enkele keren per jaar de stamklassen bezoeken om vragen te beantwoorden en tips te geven over handige voorlichtingsbijeenkomsten. In de gesprekken met de mentor zal geregeld de studiekeuze aan bod komen. Belangrijk in deze fase is dat de leerling zelf in beweging komt en actie onderneemt: het kiezen van een studie is immers een actief proces. Op internet kan de leerling handige keuzetesten doen en natuurlijk veel informatie vinden over verschillende opleidingen. Het is altijd verstandig om open dagen te bezoeken. En natuurlijk kunnen ze zelf meedoen aan meeloopdagen, proefstuderen of masterclasses volgen bij onderwijsinstellingen in het hele land. Ze volgen dan één of meerdere colleges of lopen een dagje met een student mee. We adviseren de leerlingen om een klein portfolio van de activiteiten bij te houden, zodat ze later nog eens kunnen teruglezen wat hun ervaringen waren. Een verzoek om aan een activiteit deel te nemen moet de leerling twee weken van tevoren indienen: hiervoor kunnen leerlingen het verlofformulier invullen dat bij de decaan of de leerjaarcoördinator te verkrijgen is.

Cijfers en eindcijfers

Uitgezonderd de examenklas krijgen de leerlingen drie keer per schooljaar een rapport. Dit is gebaseerd op de cijfers die gedurende het hele schooljaar zijn bijgehouden in Magister, het online cijferoverzicht op de website. Het eindrapport omvat per vak een gewogen gemiddelde: het eindcijfer.

Aan de cijfers in Magister kunnen geen rechten ontleend worden. De definitieve vaststelling van de eindcijfers vindt plaats tijdens de rapportvergaderingen.

Document Pta 2324 Lj4 Versie 20240109

Toetsreglement en bevorderingsnormen

Regels rond toetsen en overgaan staan in het toetsreglement, PTA-reglement leerjaar 4, leerjaar 5, leerjaar 6, het examenreglement en de overgangsregeling