Het Cygnus Gymnasium

Op het Cygnus Gymnasium bieden we uitdagend onderwijs op hoog niveau. Continu stimuleren we onze leerlingen om het beste uit zichzelf te halen. We leiden ze op tot mondige wereldburgers die kritische vragen kunnen stellen en eigen antwoorden kunnen formuleren. Dit doen we met klassiek onderwijs en een sprankelend onderwijsprogramma, met ruimte voor experiment en waar eigen inbreng onontbeerlijk is.

Op onze school gaat het om veel meer dan alleen kennisoverdracht. We werken samen met grote culturele instellingen van onze stad, zoals De Nationale Opera, het EYE, het Allard Pierson Museum en het Rijksmuseum. Zo maken we tweejaarlijks een coproductie met de Nationale Opera, waarbij Cygnianen libretto, decor, techniek, kostuums en orkest voor hun rekening nemen.

Voor wereldburgers én wetenschappers

We leiden leerlingen op tot nieuwsgierige en onderzoekende geesten, jonge burgers die er niet voor terugdeinzen om de samenleving beter achter te laten dan ze deze aantroffen. Op het Cygnus verdiepen de leerlingen zich in de klassieke talen en bestuderen ze de cultuur van de oude Grieken en Romeinen. Verder maken ze uitgebreid kennis met wetenschap en cultuur. Ze voeren zelf experimenten uit en zijn kind aan huis bij de bètafaculteit van Universiteit van Amsterdam, waar ze worden meegenomen in de mysterieuze wereld van botsende deeltjes, supercomputers en kunstmatige intelligentie. 

Categoraal gymnasium 

Het Cygnus gymnasium is een categoriaal gymnasium. Aan een categoriaal gymnasium zijn geen andere vormen van onderwijs verbonden. Hierdoor kunnen wij onderwijs aanbieden dat past bij het niveau en de ontwikkelingsbehoefte van deze specifieke groep leerlingen. Gemotiveerde, belangstellende en leergierige leerlingen, die elkaar dagelijks in ons mooie schip (een relatief klein schoolgebouw) ontmoeten. De inzet en ontwikkeling van docenten en ondersteunend personeel is gericht op de behoeften en het welbevinden van onze leerlingen. Het veilige leef- en leerklimaat dat hierdoor ontstaat geeft iedereen de ruimte en de stimulans om zich te ontwikkelen en te excelleren. 

Stichting Het Zelfstandig Gymnasium

Wij zijn aangesloten bij de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium (SHZG), de koepelorganisatie van de zelfstandige gymnasia in Nederland. Dat betekent dat wij de gezamenlijke ambitie van de gymnasia onderschrijven zoals die in 2023 is vastgesteld: zelfstandige gymnasia zijn kleinschalige, veilige scholen waar leren leuk én moeilijk mag zijn. Leerlingen met VWO-potentie vinden hier een uitdagende leeromgeving met een breed georiënteerd curriculum, een uitgebreide ondersteuningsstructuur en klassieke talen en cultuur als bron van inspiratie en taalbegrip. De gymnasia hebben de ambitie om een open schooltype te zijn dat toegankelijk en inclusief is voor een diverse groep leerlingen. We werken aan het thuisgevoel van alle leerlingen op onze scholen, nemen waar nodig financiële drempels weg en versterken de verbinding met de samenleving om ons heen. Alle gymnasia zetten zich actief in voor deze ambitie en maken hierin eigen keuzes, passend bij de schoolcontext. Zij kiezen voor een of meerdere van onderstaande acties:

  1. deelname aan het actieonderzoek Kansengelijkheid
  2. beperking van de ouderbijdrage
  3. deelname aan een leernetwerk Burgerscha
  4. toelaten leerlingen met een H/V advies
  5. aanbieden talentklas
  6. werving van collega's met een multiculturele achtergrond
  7. zij-instroomroute vanaf klas drie
  8. deelname aan de Transformatieve School

Individuele begeleiding

De leerling wordt zes jaar begeleid door de docent en krijgt ondersteuning van mentoren, leerjaarcoördinatoren en een decaan. Onze docenten helpen leerlingen te ontwikkelen tot kritische en zelfstandige denkers met het hart op de juiste plaats en met oog voor de wereld om hen heen. We hebben ook leerlingmentoren voor leerjaar 1 (dat zijn leerlingen uit het vierde leerjaar).

Maar dit krijgen we alleen voor elkaar met hulp van de ouders. Geregeld gaan we met elkaar in gesprek over nieuwe ontwikkelingen en kijken we samen hoe leerlingen het beste tot hun recht kunnen komen. Dat gebeurt in de ouderraad en de MR.

Rooster

Het lesrooster kan bekeken worden in Zermelo en in Magister. Omdat we een mobielvrije school willen zijn, zijn de roosterwijzigingen te volgen op de schermen in het gebouw. 

Schoolpas

Als een leerling start bij ons op school, dan wordt er tijdens de introductiedagen in leerjaar 1 een schoolpas uitgereikt. Op deze schoolpas staat de naam, het leerlingnummer en de schoolfoto van de leerling. Met de schoolpas kunnen leerlingen hun kluisje gebruiken en printen/kopiëren. Mocht de schoolpas niet meer werken of mocht de leerling deze kwijt zijn, dan kan de leerling de conciërge om hulp vragen. Is het pasje echt kwijt, dan kost een nieuwe pas €7,50.

Aula

Op de vierde verdieping hebben we een studieruimte in onze aula. Hier kan in stilte worden gestudeerd. We verwachten een actieve houding van onze leerlingen in de studieruimte. Kletsen/pauzeren kan in de kantine, daarom is eten/drinken (en kletsen) in de aula ook niet toegestaan, met uitzondering van water. 

Kantine

In de kantine op de begane grond kan gepauzeerd worden en kunnen de leerlingen eten en drinken. We hebben een prachtige kantine met veel planten. Bij de kantine kunnen ook lekkere broodjes, fruit of yoghurt gekocht worden. Uiteraard zijn dit keuzes die passen bij de gezonde schoolkantine. Op school is het niet toegestaan om fastfood op te eten dat van buiten de school komt. 

Lift

We hebben op school een lift! Leerlingen mogen echter geen gebruik maken van deze lift. Mocht er een medische reden zijn dat een leerling van de lift gebruik moet maken, (bijvoorbeeld omdat een been in het gips zit) dan kunnen de ouders/verzorgers bij de leerjaarcoördinator een zogenaamde liftpas aanvragen. De leerjaarcoördinator kan vragen om een "bewijs". Deze liftpas wordt alleen verstrekt voor de tijd dat deze nodig is. Maakt de leerling gebruik van de lift, dan heeft hij altijd de liftpas bij zich en toont deze aan medewerkers van de school. De liftpas geldt alleen voor deze specifieke leerling.