Het leven in een gemeenschap brengt met zich mee dat men elkaar respecteert, elkaars eigendommen ontziet en zorg heeft voor het schoolmilieu (gebouw, plein en omgeving). De school streeft ernaar alle leerlingen een veilige plek te bieden. Daar zijn regels voor die zijn beschreven in het document ‘schoolregels’.
De rechten en plichten van leerlingen in specifieke situaties zijn geregeld in het leerlingenstatuut, het toets reglement, het examenreglement, het PTA-reglement, het verzuimprotocol, het Sociale Media Protocol en het laptopprotocol.
Belangrijkste schoolregels
Iedereen weet hoe we ons moeten gedragen op een school. Daar hoef je eigenlijk niets over op papier te zetten. Een goede en veilige sfeer zorgt ervoor dat iedereen zich prettiger voelt en dat heeft een enorm positieve invloed op de leerprestaties. Toch nog, voor de leerlingen, extra aandacht voor deze regels:
- Toon respect voor elkaar. Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Geen scheldwoorden, niet pesten, enzovoorts.
- Je volgt de aanwijzingen op van alle medewerkers van de school.
- Je bent op tijd in de les of bij een activiteit.
- Je hebt altijd het materiaal bij je dat nodig is om adequaat de les te kunnen volgen.
- Je zit op een gymnasium. Dan is je huiswerk gemaakt en op orde.
- Het gebruik van alle vormen van drugs tijdens een schoolse activiteit (de les, een schoolfeest, een reis, etc.) is ten strengste verboden. Handelen in drugs betekent einde schoolcarrière op het Cygnus.
- Roken is iets waar je helemaal niet aan moet beginnen. Het mag dus nergens op school of tijdens een externe activiteit.
- Gokken of spelen om geld is verboden.
- Niet eten in de les. Je mag wel een flesje water bij je hebben.
- Wil je de Wibautstraat over? Gebruik de metro-toegang.
- De lift mag je niet zonder medische indicatie gebruiken.
- De school is om 17.30 dicht voor leerlingen (…tenzij).
- Sociale media geven in deze tijd veel problemen. Wees je daarvan bewust. Houd het veilig voor elkaar.
Ben je het ergens niet mee eens, word je gepest of ben je boos? We kunnen je helpen:
- Heb je problemen, ga naar je mentor. Die is er voor jou.
- Wil je even vertrouwelijk praten, ga naar de vertrouwensdocent.
- We hebben een anti-pestcoördinator. Die gaat bij pesten samen met jou zoeken naar een passende oplossing voor dit probleem.
- Praat mee over het beleid van de school in de leerlingenraad! Geef daar advies aan de rector. Je hebt meer invloed dan je denkt.
- Bij ongelukken of dreigende situaties: ga naar de dichtstbijzijnde medewerker voor melding en/of hulp.
Een mobielvrije school
Uit diverse onderzoeken blijkt dat leerlingen zich aanmerkelijk slechter concentreren met telefoons in hun buurt. Daarnaast vragen deze apparaten constant om aandacht. Jongeren hebben moeite om dat te negeren. Ook staat het de directe sociale interactie in de weg. Het is toch gek dat leerlingen in een pauze naast elkaar zitten en elk naar een schermpje zit te kijken? Wij zijn daarom een mobiel/smartphone-vrije school. De telefoon blijft thuis of in de kluis.
Wordt er een een mobiel/smartphone geconstateerd, dan wordt die ingenomen en kan de leerling deze om 17 uur ophalen bij de conciërge.
We willen dat de telefoon direct in de kluis gaat en nergens verder tijdens de lesdag zichtbaar is in het gebouw of op het schoolterrein. Dus ook buiten de les.
Er is een mailadres voor vragen en debat: smartphonevrij@cygnusgymnasium.nl. We hebben voor de leerlingen spellen aangeschaft om te gebruiken in de pauzes en bij tussenuren, dat bevordert het onderlinge contact en de saamhorigheid.
Fietsen
Veel leerlingen komen gelukkig naar school met de fiets. We hebben op school een fietsenkelder en een fietsenrek op het schoolplein. Op de hellingbaan naar de fietsenkelder mag niet worden gefietst. Alleen lopen met de fiets aan de hand is daar toegestaan. Fietsen moeten in de fietsenrekken op het schoolplein of in de fietsenkelder geplaatst worden. Fatbikes buiten op de scooterstalling, fietsen met kratten langs de hellingbaan. Geadviseerd wordt om de scooter of de fiets dubbel op slot te zetten. Fietsen of scooters mogen niet voor de ingang gezet worden, noch voor de nooddeuren, noch op de toerit en/of bij het hek buiten het schoolplein (voor het logo). De kans bestaat dat die fiets wordt verplaatst en die niet zo makkelijk meer teruggevonden kan worden.
Controle in het schoolkluisje
Iedere leerling krijgt van school zonder kosten een eigen schoolkluisje. Let wel: de school heeft te allen tijde het recht om een controle uit te voeren in ieder schoolkluisje vanwege hygiëne- en/of veiligheidsredenen. Dat is dan altijd in aanwezigheid van een lid van de schoolleiding of een agent.
Veiligheid en toezicht
Ons schoolgebouw wordt jaarlijks gecontroleerd volgens de richtlijnen van de Arbonormen en veiligheidsvoorschriften. We hebben geschoolde Bedrijfshulpverleners en EHBO-ers en een ontruimingsplan voor noodgevallen. Dit ontruimingsplan oefenen we minimaal eens per jaar. Ook hebben we regelmatig overleg met brandweer en politie. In en om het schoolgebouw is cameratoezicht om de veiligheid te waarborgen.
Voor ieders veiligheid is het niet toegestaan om tassen op de grond te leggen in de gangen en/of bij de ingang van de kantine of in de hoek bij de receptie. Je hebt je tas altijd bij je of legt deze weg in je kluisje.